“Basisinkomen: positief, goedkoop en makkelijker”
Politiek

“Basisinkomen: positief, goedkoop en makkelijker”

GroenLinks in Nijmegen wil dat de gemeente een proef gaat doen met een basisinkomen voor een groep mensen die in de bijstand zit. Het basisinkomen zal lager zijn dan de bijstandsuitkering, maar mensen krijgen dan wel alle vrijheid iets bij te verdienen.

Volgens raadsleden April Ranshuijsen en Lisa Westerveld (GroenLinks) is het grote voordeel van deze regeling dat veel overbodige regels waar bijstandsgerechtigden mee geconfronteerd worden, dan overboord kunnen.

Positieve benadering

De Ombudsman schetst in het rapport In het krijt bij de overheid de situatie van een alleenstaande vrouw met twee kinderen, een deeltijdbaan en aanvullende bijstandsuitkering. Deze alleenstaande vrouw ontvangt twaalf inkomenselementen, afkomstig van acht instanties. Daarvoor moeten achttien (digitale) formulieren per jaar worden ingevuld en ontvangt het gezin tachtig betalingen per jaar.

Dat is lastig voor de ouder, maar het kost de instanties en de gemeente ook geld. Met een basisinkomen kan aanzienlijk op die kosten worden bespaard, zo meent GroenLinks. Ook in Groningen wordt actie gevoerd voor een dergelijke proef.

In Nederland hebben we een complex systeem opgetuigd om mensen die onvoldoende verdienen te voorzien van een inkomen. Werklozen worden nu vaak negatief weggezet terwijl veel van hen graag zouden werken. Het systeem is gebaat bij een positieve benadering en kan makkelijker en goedkoper.

Niet meer afgestraft

Kort gezegd houdt het basisinkomen in dat mensen maandelijks een bepaalde geldsom krijgen die voldoende is om van te leven. Waarbij, in tegenstelling tot het huidige uitkeringssysteem, bijverdiend mag worden zonder dat wordt gekort op het basisinkomen. De discussie is al tientallen jaren oud, maar heeft nog geen conclusie bereikt.

Wel zijn er in andere landen experimenten gedaan die aantonen dat arme en minder kansrijke mensen gezonder, gelukkiger en ondernemender werden. Immers, het systeem vertrouwt op eigen kracht, talent en motivatie. Op het internet zijn talloze voorbeelden te vinden, zoals het MINCOME Program dat al in 1974 in Canada startte en recenter experimenten in Kenia en Oeganda.

Een systeem als dit levert behalve een versimpeling van het inkomenssysteem (en daardoor minder uitvoeringskosten) het voordeel op dat mensen makkelijker zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien. Een positieve benadering, want geld verdienen wordt niet meer afgestraft zoals in het huidige systeem. Sterker nog; het motiveert mensen om bij te verdienen of bijvoorbeeld een onderneming te starten en hun talenten te ontplooien zodat de kans op een duurzaam inkomen groter wordt.

Bron: ninefornews

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *