Zeldzame blauwe flits boven de zon
Universum

Zeldzame blauwe flits boven de zon

De meeste mensen zijn inmiddels bekend met de groene flits, een optisch fenomeen dat kort na zonsondergang of voor zonsopkomst kan worden waargenomen.

In de tijd dat Jules Verne erover schreef in zijn boek ‘De wonderstraal’ (1882) dacht men dat het ging om een fabel. Nu is men het erover eens dat het echt is.

Wat dacht je van een nog zeldzamere blauwe flits? Peter Rosén fotografeerde er op woensdag één vanuit Stockholm. “Ik legde de zonsondergang vast toen er plotseling een schitterende blauwe flits verscheen op het moment dat de zon op het punt stond achter de boomtoppen te verdwijnen,” legde hij uit.

Blauwe flitsen worden op dezelfde manier gevormd als groene flitsen: licht beweegt zich in de dikkere luchtlaag van de atmosfeer minder snel voort dan in de dunnere laag erboven. Hierdoor volgt zonlicht een ietwat gekromde baan door de atmosfeer, in dezelfde hoek als de kromming van de aarde.

Paradijs

Lichtstralen met een hogere frequentie, zoals blauw en groen, worden echter verder gebogen dan lichtstralen met een lagere frequentie zoals rood en oranje. Hierdoor blijven de groene en blauwe kleuren van de zon nog even zichtbaar wanneer oranje en rode reeds achter de horizon zijn verdwenen.

blauweflitst boven de zon

Bron: niburu.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *