‘Waarom wordt het UFO-onderwerp zo geridiculiseerd?’
UFO

‘Waarom wordt het UFO-onderwerp zo geridiculiseerd?’

Echte wetenschappers nemen moeilijk weerlegbare UFO-waarnemingen serieus, stelt hoogleraar Geowetenschappen-Milieu Klaas van Egmond in reactie op uitspraken van docent lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft Coen Vermeeren.

Enige tijd terug wilde Galilei met zijn ‘Hollandse kijker’ de toenmalige elite, de Paus, er van overtuigen dat de aarde om de zon draait.

Wat de Paus niet begreep kon niet waar zijn en dus weigerde hij te kijken. Galilei werd onder dreiging van huisarrest gedwongen om zijn door waarnemingen ondersteunde theorie in te trekken. Op dezelfde manier werd er volgens het AD een toezichtcommissie ingesteld om de uitlatingen van Vermeeren over UFO’s tot een minimum te beperken.

Irrationele ontkenning

Waarom toch altijd die angst voor nieuwe ideeën? De verworvenheden van de wetenschap als fatsoenlijke taal om op een hygiënische manier tot kennis van onszelf en de omringende wereld te komen moet natuurlijk worden gekoesterrd.

Voor zover Van Egmond weet beweert dr. ir. Coen Vermeeren alleen maar dat er inmiddels een overweldigende hoeveelheid foto- en videomateriaal is waarop onbekende vliegende objecten zijn te zien.

De door sceptici geuite veronderstelling dat al deze waarnemingen zijn te verklaren en dat er op zeer grote schaal wordt gefraudeerd is niet bij benadering waar te maken, stelt Van Egmond verder in de Volkskrant. Zolang ze dat niet kunnen ligt er een indrukwekkende reeks aan waarnemingen die een wetenschappelijke benadering behoeven, in plaats van irrationele ontkenning of ridiculisering.

Heftig

De hoogleraar vraagt zich af waarom hier zo heftig op wordt gereageerd. Is het zoals indertijd bij de Paus de angst voor het verlies van een oud wereldbeeld? Of is het wetenschappelijke arrogantie? Wat men niet begrijpt kan niet waar zijn? Waarom wordt het onderwerp zo geridiculiseerd terwijl een sceptische wetenschapsjournalist in Een Vandaag verdedigt waarom NASA met de Marsverkenner een grammofoonplaat heeft meegestuurd?

De echte wetenschappers nemen moeilijk weerlegbare waarnemingen serieus en nemen de uitdaging aan om met nieuwe wetenschappelijke verklaringen te komen, besluit Van Egmond. Echte wetenschappers zijn verwonderd. Een samenleving die zich niet meer verwondert kan beter haar universiteiten sluiten.

Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen-Milieu aan de Universiteit Utrecht

Bron: Volkskrant.nl

2 Comments

  • Peter ♥ 22 februari 2012

    Omdat de meeste mensen te arrogant en hypocriet zijn om toe te geven dat er meer zou kunnen zijn in dit universum dan alleen wij, de mensheid. Dit komt vaak dan voort uit religieuze overwegingen of uit pure domheid. Ik sprak pas geleden iemand uit de katholieke kerk over dit onderwerp en die zei, als er andere wezens in het heelal zijn “wat die niet geloofde” dan zijn het vast en zeker vijanden van God waarna ik maar snel ben doorgelopen want met zulke mensen valt toch niet te praten.

    • J 11 september 2012

      Het Vaticaan heeft reeds in 2008 een verklaring gepubliceerd in de L’Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan waarin wordt verklaard dat we ‘niet alleen’ zijn in Gods schepping. En dat het goed is. Toch jammer dat het merendeel van de Catholieken de L’Osservatore niet lezen laat staan dat ze het nieuws meekijgen van hun voorgangers. 500 jaar geleden was de aarde immers plat en woonden we in het centrum van het universum, 150 jaar geleden had niemand ooit van dinosauriers gehoord en vandaag de dag is de menselijke grootheidswaanzin nog steeds niet geluwd. Jammer. Tijd voor iets nieuws…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *