Het is een schimmige en lucratieve relatie. Hoe nauw zijn de banden die videogameontwikkelaars onderhouden met diverse onderdelen van het leger? En hoe worden we er door beïnvloed?
Volgens nieuwsberichten op de Iraanse televisie is Kuma Games een internationale distributeur van militaire propaganda. Dat schrijft The Guardian.
Tijdens een interview op de Iraanse TV bekende de vermeende Amerikaanse spion Amir Mirzai Hekmati dat hij voor Kuma had gewerkt en dat het bedrijf werd gecontroleerd door de CIA.
Inlichtingenwerk
Geopenbaarde overheidsdocumenten tonen aan dat Hekmati inderdaad werkzaam was voor Kuma en dat de algemeen directeur van het computergamesbedrijf, Keith Harper, toegeeft opdrachten uit te voeren voor het leger.
Hekmati was tussen 2005 en 2007 werkzaam voor het DARPA en werd na zijn verblijf bij Kuma Games naar het bedrijf Cubic gestuurd om inlichtingenwerk te verrichten. Uiteindelijk kwam hij terecht bij het Britse BAE Systems, een multinational op het gebied van defensie die samenwerkt met de CIA.
“Al decennia lang gebruikt het leger videogametechnologie,” zei Nina Huntemann van de Suffolk-universiteit in Boston. “Elk onderdeel van het Amerikaanse leger en vele, vele politiebureaus maken gebruik van videogames om hun personeel te trainen.
Ongezonde relatie
Bronnen binnen het leger lieten weten dat bijvoorbeeld de instrumenten van de Britse Challenger 2 tank erg lijken op de controllers die gebruikt worden voor de PlayStation.
In de negentiger jaren investeerde het Amerikaanse leger tientallen miljoenen in een instituut aan de Universiteit van Zuid-Californië om samenwerkingsverbanden op te zetten met de gamesindustrie en Hollywood, aldus journalist, historicus en schrijver Nick Turse. Hij vindt het een ongezonde relatie.
Bron: Guardian.co.uk