Is zout echt fout?
Gezondheid

Is zout echt fout?

Het RIVM en de Consumentenbond drongen Nederland afgelopen week een alarmerende boodschap op. Er zouden 2.500 doden per jaar vallen door te veel zout.

Het is weer een typisch geval van een organisatie die aan de weg wil timmeren. Dat veel zout de bloeddruk doet stijgen zou uit onderzoek blijken, maar minstens zo veel onderzoek beweert het tegenovergestelde.

Zout leidt namelijk tot een hoge bloeddruk en dat leidt volgens de Consumentenbond tot hart- en vaatziekten en beroertes. Mensen die veel zout eten hebben een hogere bloeddruk, maar diezelfde mensen eten vaak al te veel en ongezond, en dat zorgt ook weer voor een hogere bloeddruk.

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met een bepaald dieet hun bloeddruk kunnen verlagen. Het mechanisme dat onze bloeddruk reguleert is namelijk dermate goed uitgebalanceerd en gecompliceerd dat het niet met een simpele ingreep om de tuin kan worden geleid.

Osmose

Bij hoge bloeddruk wordt geadviseerd geen zout te gebruiken en dat is jammer want dit werkt juist averechts. De mineralen in het zout zorgen door middel van het osmose-principe voor de juiste verhouding vocht/mineralen in de cellen. Samen met het drinken van voldoende water blijft de bloeddruk daardoor op peil.

Er zijn ook geen aanwijzingen dat de kans op hart- en vaatziekten afneemt wanneer mensen minder zout binnenkrijgen. Er vallen geen 2.500 doden door ‘te veel zout’ zoals de Consumentenbond stelt, want minder zout eten haalt hoogstwaarschijnlijk niets uit.

Natuur

Er vallen bovendien per jaar zo’n 40.000 doden door hart- en vaatziekten, goed voor tenminste zeventien alarmerende campagnes.

Samen met licht behoren zout en water tot de essentiële elementen van leven. In vroeger tijden, toen de mensen nog dichter bij de natuur stonden, wisten ze intuïtief hoe belangrijk zout voor een gezond lichaam is.

Bronnen: Depers.nl en Spiegelbeeld.nl en niburu.nl

Himalayazout is via de Niburu Shop hier te bestellen

1 Comment

  • Dzyan 3 maart 2012

    Suiker en zout zouden duurder moeten zijn dan goud.
    Je nieren kunnen 7 gr Natrium per dag verwerken (en dan heb ik het over gezonde nieren). In een Pizza zit meer dan 15 gr Natrium. Dus je bent twee dagen aan het pissen om die zouthoeveelheid kwijt te raken. De hoge Na concentratie levert inderdaad allerlei osmotische problematiek op. Zo wordt de Kalium hoeveelheid er door beïnvloed.

    En dan veronderstel ik dat je voldoende water drinkt (2 liter WATER per dag, dus geen koffie of thee of groene thee etc.), wat voor slechts een klein deel van de bevolking geldt. Zout trekt water aan en mensen worden dus inderdaad dik van een glas water.

    Goed dat je critische vragen stelt bij alles wat er door het RIVM beweerd wordt. Want dat is een club van: Wiens brood men eet diens woord men spreekt. Maar dat wil niet zeggen dat alles wat daar gebeurd verrot is.

    Een warme groet,

    Dzyan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *