Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)
Gezondheid Voedsel

Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)

Zonder E131 zien de kersen op je gebak er een beetje beige uit. Een stuk minder aantrekkelijk dan de paarsrode kleur die de fabrikant ze heeft gegeven.

E131 of Patentblauw V is een donkerblauwe kleurstof die wordt gebruikt in voedselproducten. Daarnaast wordt E131 bij medisch onderzoek ingespoten om lymfevaten zichtbaar te maken.

Alle additieven tussen E100 en E200 zijn kunstmatige of natuurlijke kleurstoffen. E131 zit in talloze producten waaronder textiel, papier, tabletten en cosmetica. Je vindt de kleurstof terug in puddingpoeder, vla, kersen op sap, limonadesiropen, fruitsnoep, chocoladesnoepjes, gebak, vieux, keelpastilles, yoghurtdrankjes, kroepoek, kauwgom, fruitcocktail op siroop en sauzen.

Koolteer

E131 is een koolteerkleurstof. Dergelijke kleurstoffen werden oorspronkelijk gewonnen uit koolteer, maar dat is vandaag de dag verboden voor voedselproducten. Dat wil niet zeggen dat de kleurstoffen geen componenten bevatten die zijn gewonnen uit koolteer of olieteer.

E131 bestaat onder meer uit natrium- of calciumchloride en natrium- of calciumsulfaat, maar ook zware metalen zoals arseen, lood, koper en cadmium. Dit hoeft de voedselfabrikant niet te vermelden.

Mensen kunnen overgevoelig raken voor E131 omdat ze regelmatig in aanraking komen met de stof. De meest heftige bijwerking van E131 is een anafylactische shock. Deze en andere bijwerkingen zoals jeuk en astma worden veroorzaakt door de histamine die in het lichaam vrijkomt na consumptie van E131. Histamine kan verschillende allergische reacties veroorzaken.

Verboden

Andere bijwerkingen die worden toegeschreven aan E131 zijn: oedeem, puntbloedingen, spierspasmen, hyperactiviteit, netelroos, eczeem, lage bloeddruk, misselijkheid en trillen. In landen als de Verenigde Staten, Noorwegen en Australië is E131 daarom verboden.

Natuurlijke alternatieven voor E131 zijn het paarsrode anthocyanine (E163), bietenrood (E162), paarse wortel, rode fruitconcentraten en chlorofyl (E140). Een ander alternatief is de kittelbloem (Clitoria ternatea), een plant die in de tropen is te vinden.

Opnieuw beoordelen

Hoewel E131 formeel niet kankerverwekkend is, veroorzaakte inspuiting van de stof tumoren bij ratten. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA moet alle E-nummers die voor 2009 zijn goedgekeurd opnieuw beoordelen, maar dat is voor E131 nog niet gebeurd.

Van de kleurstof moet 85 procent uit echte kleurstof bestaan. De overige 15 procent mag zware metalen zoals arseen, lood en kwik bevatten. Zelfs de variant aluminiumlak mag aan voedsel worden toegevoegd. Deze variant wordt gebruikt voor tabletten, cakes of kauwgom. Aluminium is in verband gebracht met ziektes als dementie.

Bron: Foodwatch.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *