De betekenis van Kerstmis en Pasen
(Bij) Geloof Wetenschap

De betekenis van Kerstmis en Pasen

Ik heb naar aanleiding van bovenstaand artikel (link) vele vragen gekregen over hoe het dan precies zit met Pasen. Graag geef ik in dit naschrift daar antwoord op:

Met Christ-mas vieren we dus de (weder-) geboorte van de Lichtbrenger. Vanaf dat moment wordt het ieder etmaal iets langer licht, en iets korter duister. Het duurt echter tot na de lente-equinox voordat er in een etmaal meer licht dan duisternis is. En dat vieren we dus met Pasen. Paaszondag valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan volgend op de lente-equinox. Deze viering is daarmee altijd op de Dag des Heren, in afstemming op de cyclus van (Regentes) Luna. We eren daarom (in Nederland) naast de zon Helios (op zondag: Paaszondag), dus ook de maan Luna (op maandag: Paasmaandag).

In het Engels wordt dit feest Easter genoemd, want de triomferende Lichtbrenger verschijnt daar boven de horizon (in het oosten, of in the East in het Engels). Een andere verklaring voor deze naamgeving is dat het stamt van het oude woord Eastre, wat lente betekent. Ook wordt de aanduiding van Passover in het Engels gebruikt, wat van het Hebreeuwse Pesach komt. En daar weer van afgeleid komt het Nederlandse Pasen. We vieren dan dus dat het Licht de Duisternis (wederom) heeft ingehaald (to pass over in het Engels betekent voorbijgaan of passeren). De viering van dit inhalen vindt in verschillende tradities op verschillende momenten plaats, maar altijd ná de lente-equinox.

De kerk heeft er dus een behoorlijke warboel van gemaakt (nog afgezien van de personificatie van deze celestijnse ijkmomenten). De Kruisiging van Jezus is dit jaar op 22 december om 06:30 uur. Zijn wederopstanding uit de dood is bij de zonsopkomst op 25 december (drie etmalen na de kruisiging, waarbij met het kruis de gekruiste lijnen van de vier zonnewendes worden bedoeld). Dat is dus tevens zijn (weder-) geboorte. We vieren dan dat het licht dagelijks meer terrein terugwint. Het duurt dan echter nog eenkleine 90 etmalen voordat het licht weer opnieuw de ‘baas’ is. Dit inhalen door het licht van de duisternis vieren we met Pass-Overoftewel Passeren. Het Paasfeest is dus gewoon het Passeerfeest. En evenzo kunnen we zeggen dat het Kerstfeest het Come-backFeest is (van het Licht).

Het is dus allemaal helemaal niet zo ingewikkeld. Alleen wanneer je bent gehersenspoeld door de fabeltjes van de kerk, ja, dan is het misschien ietsjes lastiger om deze eenvoudige waarheid tot je te laten doordringen. Heb je al kaartjes gekocht om de Kruisiging van Jezus 2011 live bij te kunnen wonen? Ik heb gehoord dat Golgotha al bijna is uitverkocht dit jaar. Wees er dus snel bij, want vol is vol.

Have Fun! En allemaal een fijne viering van het Lichtfeest gewenst.

Zeist, maandag (de Dag van de maan genaamd Luna), 19 december 2011

Johan Oldenkamp

Bron: Pateo.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *